Bucas paardendeken; meten is weten 

Het meten van een paard is van essentieel belang voor een juiste pasvorm van een paardendeken. Als wij een te grote rijbroek aantrekken of te grote rijlaarzen, dan kan dat nadelige gevolgen hebben zoals blaren of schuurplekken. Bij een paard is dit ook het geval.

Veel mensen meten de schofthoogte. Schofthoogte zegt niet zo veel, dit zegt alleen iets over hoe hoog de schoft van het paard is. Daarnaast wil het niet zeggen dat als je normaliter voor jouw paard maat 145 hebt van een ander merk, dat je deze maat ook nodig hebt voor een Bucas deken. Dekenmaten van verschillende merken kunnen verschillen. Daarom is het altijd van belang om de maattabel erbij te pakken van het desbetreffende merk waar je een paardeken van aanschaft. 

Bij het meten kijken we naar: hoeveel lijf van het paard moet er afgedekt worden?

Het opmeten kan met een gewone rolmaat of met een Bucas meetlint. Wil je een Bucas meetlint ontvangen? Stuur een e-mail naar: admin@bucas.com en zij zullen jou een Bucas meetlint sturen.

Meet jouw paard vanaf (A) midden van de borst over de schouder tot en met het verste deel van de bil (B).  Kies dan de maat die het dichtste bij de afmeting van het paard zit (A-B).

Bekijk ook deze video waarin Jacob Janssen laat zien hoe je jouw paard kunt opmeten. 

Big Neck deken

Heb jij een paard met veel hals zoals een Fries, Hengst, Tinker, Andalusiër, Fjord? Dan kun je kiezen voor een Bucas Big Beck. Er zijn diverse modellen verkrijgbaar in Big Neck.

Maat hals

Wil je een bijpassend hals aanschaffen en weet je niet welke maat er nodig is? Daar hebben we een handig overzicht voor:

XS Combi Neck past bij een 115 – 120 cm deken

S Combi Neck past bij een 125 – 130 cm deken

M Combi Neck past bij een 135 – 140 cm deken

L Combi Neck past bij een 145 cm deken

XL Combi Neck past bij een 155 – 170 cm deken

Koop Bucas dekens niet te groot

Helaas koopt 75% te grote paardendekens, ongeacht het merk van de deken. Bij een goed passende paardendeken wordt 80% van het lijf bedekt. We horen vaak in de markt; “mijn paard heeft blote billen”. Of een deken wordt extra groot aangeschaft zodat hij ‘lekker ruim’ zit voor voldoende bewegingsvrijheid. 

Een deken die te groot is gaat scheef liggen, vastliggen op de schoft met mogelijk schuurplekken of schade aan de deken als gevolg. Bucas heeft veel maten in het assortiment en ook tussenmaten. Dit is bewust; een zo goed mogelijke pasvorm voor ieder paard. 

De billen van een paard moeten halverwege bedekt worden, niet helemaal. In deze video laat Jacob Janssen een te grote deken zien en een deken met de juiste pasvorm. Deze video geeft flink wat inzicht. Mocht je twijfelen of jouw Bucas deken de juiste pasvorm heeft? Dan is het zeker een aanrader om deze video te bekijken. 

Daarnaast zijn ook diverse Bucas verdelers met een passervice.