stay-dry voering bucas

Hoe werkt de Bucas Stay-Dry binnenvoering?

Werking van de Bucas Stay Dry voering

In diverse Bucas dekens zit een Stay Dry voering. De voering is gemaakt van een speciale fleece en heeft een hele bijzondere eigenschap. Namelijk; zweet/vocht razend snel afvoeren. Hierdoor kun je een deken met Stay Dry direct na het rijden op jouw paard leggen. Zelfs als je je paard hebt afgespoten, kun je de deken direct gebruiken.

Maar hoe werkt dat dan precies zul je wellicht denken? Wij geven graag antwoord op deze vraag 😉

In deze video laat Bucas zien hoe de Stay Dry technologie werkt https://youtu.be/qciDI5v3xpw

Graag lichtten we de video toe; bij diverse winkels die Bucas verkopen, staat er een Bucas Test Centre. Dit is een testbakje met een stukje Stay Dry stof. Als je het stukje Stay Dry stof door het water haalt en het stukje stof lichtjes uitknijpt, leg hem eens op je hand. Als je de onderkant van de Stay Dry fleece op je hand legt, dan zul je merken dat de laag droog is. De bovenkant van het stukje stof is nat. 

Zweet/vocht wordt namelijk opgenomen in de bovenste laag van de fleece en zal geleidelijk aan door de buitenstof verdampen. Hierdoor blijft er altijd een droge laag op de vacht waardoor jouw paard, ondanks extreem zweten, nooit kan afkoelen. 

Zoals het filmpje laat zien; zelfs als het vochtige Stay Dry lapje tussen een tissue legt en je drukt erop, dan blijft de onderkant van de tissue droog en is de bovenkant nat. 

Deken is toch vochtig aan de binnenkant

Een paar keer per jaar kunnen de weersomstandigheden zo nat en vochtig zijn dat na het afdoen van de deken condensvorming ontstaat aan de binnenkant van de deken. Dit komt dan voornamelijk voor als de deken in een koude en vochtige omgeving weg wordt gelegd. Dit kan bij alle dekens gebeuren dus ook bij andere merk dekens. Een vergelijkbare situatie is bij enkel glas. Als het buiten koud is en binnen warm, dan zal het glas beslaan.

Mocht je geen extra droge deken tot je beschikking hebben dan is ons advies is om na het rijden de vochtige deken weer op jouw paard te leggen. Binnen een paar minuten zul je merken dat de deken die over jouw paard heen ligt weer droog aanvoelt. De Stay Dry gaat namelijk weer razend snel werken. Door de warmte van jouw paard wordt het vocht en de condens naar de bovenste laag van de fleece gedrukt, waarna het geleidelijk aan zal verdampen en jouw paard weer een heerlijke warme en droge deken heeft. Je kunt altijd voor de zekerheid nog een lektest doen: https://youtu.be/Nj0py00pibk